
فرض کنید کودک شما در یک مسابقه برنده میشود، چه احساسی دارید؟ حتماً فکر میکنید هر چه بیشتر او را تشویق کنید، بهتر است. حتماً فکر میکنید که تعریف زیاد باعث میشود که او احساس بهتری نسبت به خود داشته باشد.
متاسفانه بسیاری از والدین این گونه فکر میکنند که تعریف و تمجید زیاد میتواند باعث بالا رفتن اعتماد به نفس کودکان شود، اما باید بدانید که این رویکرد کاملاً اشتباه بوده و ممکن است به جای تاثیر مثبت، مخرب بوده و به شخصیت کودک آسیب جدی برساند. در زیر مواردی را ذکر میکنیم که میتوانند به شما در بالا بردن اعتماد به نفس کودکتان کمک کنند:
به فرزندانتان اجازه انتخاب بدهید
رای بالا بردن اعتماد به نفس کودکان گاهی اوقات لازم است که اجازه بدهید فرزندانتان خودشان دست به انتخاب بزنند، خودشان با موقعیتهای پرخطر روبرو شوند، خودشان مشکلاتشان را حل کنند و مسئولیت کارشان را برعهده بگیرند.
مراقب باشید، تعریف بیش از حد نتیجه عکس میدهد
روانشناسان معتقدند که اعتماد به نفس از احساس دوست داشتن، احساس امنیت و رشد مهارتها ناشی میشود. اما بیشتر والدین فقط به دو مورد اول توجه میکنند و فراموش میکنند که اعتماد به نفس واقعی با گذشت زمان و توسعه مهارتهای فردی به دست میآید، نه با تعریف و تمجید صرف.
اگر به فرزند خود بگویید که او در حال انجام یک کار خارقالعاده است، در واقع به او این پیام را منتقل میکنید که دیگر لازم نیست به خود فشار بیاورد. در حالی که اعتماد به نفس از عمل، تلاش، شکست و تلاش دوباره ناشی میشود.
بگذارید کودک شما با موقعیتهای تا اندازهای خطرناک روبهرو شود
باور کنید که حمایت صرف از کودکان، از آنان موجوداتی ضعیف میسازد. گاهی اوقات باید از دور بنشینید و نظارهگر باشید. بگذارید کودک شما بعد از زمین خوردن بلند شود و تلاش نکنید دست او را بگیرید. هرگونه آسیب جسمی کوچک کودکتان را بیش از حد بزرگ نکنید و حتی گاهی آنها را نادیده بگیرید. سعی و خطا باعث بالا رفتن اعتماد به نفس کودکان میشود.
اجازه بدهید کودکان در انجام کارهای خانه کمک کنند
کودکان باید موقعیتهایی برای نشان دادن صلاحیت خود داشته باشند، بدین گونه احساس میکنند که کار آنها با ارزش است و همین باعث بالا رفتن اعتماد به نفس آنان میشود. حتماً کارهایی هر چند کوچک را به فرزندان خود بسپارید تا احساس کنند وجود آنها در خانه مفید است.